Blog

PilatesZakaj organizirati vadbo v podjetju?

Zakaj organizirati vadbo v podjetju?

Skrb za zaposlene lahko poleg številnih drugih aktivnosti zajema tudi skrb za njihovo zdravje in počutje s pomočjo redne telesne aktivnosti. Številne raziskave in primeri dobrih praks potrjujejo, da telesna aktivnost in šport izboljšujeta naše počutje in zdravje ter posledično tudi delovno storilnost. Organizirana skupinska vadba v podjetju je eden izmed možnih ukrepov promocije zdravja na delovnem mestu.

Prednost skupinske vadbe zaposlenih je tudi izboljšanje razumevanja zaposlenih o možnostih za odpravo negativnih posledic sedečega in neaktivnega življenjskega sloga. Vadba prinaša boljše počutje v podjetju, večjo pripadnost podjetju, izboljšanje odnosov med zaposlenimi, večjo delovno produktivnost ter večje zadovoljstvo z delom in delovnim mestom. Eden izmed pozitivnih vidikov uvajanja promocije zdravja na delovnem mestu je tudi zmanjšana odsotnost z dela za od 12 do 36 % (Vir: Ministrstvo za zdravje). 

Pomembnosti zdravega načina življenja se zaveda vedno več podjetij, ki v te namene investirajo v fitnes in skupinske vadbe svojih zaposlenih. Zavedajo se namreč pomena zadovoljnih in zdravih zaposlenih v organizaciji, zmanjšanje stresa in s tem posledično večjo produktivnost in zadovoljstvo na delovnem mestu.

“Super vse. Sploh mi je všeč, da so navodila tekoča, da so vaje pravilno izvedene in pri tem ne čutim nobenih bolečin. Res, super vadba in super inštruktorica!”

 

“Zelo prijetna telovadba. Z veseljem se je udeležim”

Mnenje udeleženke in udeleženca vadbe za zaposlene v podjetju Sico d.o.o.

 

 

Kako z vadbo za zaposlene začeti?

Mnoga podjetja za svoje zaposlene kupijo prenosne fitnes karte, s katerimi lahko obiskujejo izbrani fitnes ali vodene vadbe. Drugi poiščejo trenerje, ki ponujajo vadbe za podjetja in jih najamejo da vadbo izvajajo na sedežu podjetja v za to primernem prostoru ali najetem prostoru oz. dvorani izven podjetja.
V podjetju Mikropis Holding d.o.o. smo vadbo izvajali v fitnesu, ki ga imajo na voljo v podjetju. Večina podjetij nima svojega fitnesa, imajo pa sejne sobe, ki jih spremenimo v pravo telovadnico medtem ko izvajamo vadbo. Pripomočke prinesemo s sabo, zaposleni pa si uredijo svoje podloge.

 

Kdaj in kje jo izvajati?

V večini podjetji je vadba organizirana pred ali po koncu delovnega dne. V podjetju Mikropis Holding d.o.o. pa je direktor podjetja vsem zaposlenim podaril eno delovno uro na teden za obiskovanje vadbe, zato smo vadbo lahko izvajali med delovnim časom.

 

Kakšna je vadba za podjetja?

Pri vadbi za podjetja gre za doseganje ciljev skupine. Torej se moramo vprašati kaj skupina oz. posamezniki znotraj nje potrebujejo. Vadba mora biti kolikor se le da individualizirana, ker se lahko zgodi, da je skupina v podjetju precej heterogena. To pomeni, da udeleženci vadbe niso sposobni prenašati enakih naporov, ker so kondicijsko različno pripravljeni. Nekateri se v prostem času ukvarjajo z različnimi športi, drugi tudi prosti čas preživljajo pretežno sedeče.
Vsak trening je sestavljen iz razteznih in krepilnih vaj za izboljšanje in korekcijo telesne drže, raztega skrajšanih mišic, ki so posledica prekomernega sedenja in neaktivnega življenjskega sloga ter krepilnih vaj za center telesa (»core«). Številne raziskave so namreč dokazale, da so šibke mišice trupa glavni napovednik za pojavnost bolečin v križu. Velik poudarek vadbe je tudi na sprostitvi in natančnem ter zavestnem izvajanju vaj. To pomeni, da misli usmerimo v dogajanje v svojem telesu in tako prispevamo k pravilnemu izvajanju vaj. Le tako je korekcijska vadba in vadba stabilizacije lahko uspešna, hkrati pa sprostimo misli in se po vadbi polni energije odpravimo domov iz službe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Back To Top

Sem Katja Plaskan in delujem pod znamko KinPil. Ime je sestavljeno iz začetnic besed Kineziologija in Pilates. Pomagam vam lahko pri obravnavi po poškodbah, zmanjšanju bolečin, korekciji statične in dinamične telesne drže ter boljšem psihofizičnem počutju.

Kontakt

Telefon: +368 31 691837
E-naslov: info@kinpil.com

Social
error: Vsebina je zaščitena