Skip links

Kaj je fascia in zakaj je miofascialna vadba tako pomembna?

Fascia je tanka in elastična vrsta vezivnega tkiva, ki se nahaja pod našo kožo, in se ovija okoli vseh organov in mišic v telesu. Predstavljamo si jo lahko kot pajkovo mrežo, neprekinjeno povezavo celotnega tkiva, ki ščiti oziroma uravnava prenos sil in informacij po telesu. Večkrat se zgodi, da je izvor težave popolnoma drugje kot na mestu, kjer se pojavi bolečina. Nepravilni gibalni vzorci zlahka vplivajo na potek fascije, zato je previdnost potrebna.

Lastnosti

Fascia je oživčeno in občutljivo tkivo, ki ima zmožnost samo-obnovitve, ima pa tudi lastnost prilagajanja, visoko prepustnost in neverjetno odzivnost. Zdrava je, ko je dobro hidrirana – naši gibi so takrat lahkotni in brez bolečin. To mehko tkivo lahko zaradi različnih razlogov postane togo in takrat ne more zadovoljivo opravljati svoje funkcije. Razlog so lahko poškodbe, vnetni odzivi, kirurški posegi, statična drža ali neaktivnost – ti pogosto povzročajo bolečino, mišično napetost in zmanjšan pretok krvi.

Njeno delovanje?

Celotno telo je povezano s fascialnim sistemom, kjer so fascije prepletene kot niti na puloverju, zato lahko omejevanje ali vlečenje na enem delu telesa vpliva na drugo območje, kar ustvarja še več gibalnih omejitev, zakrčenost fascialnih tkiv in posledično tudi bolečine. Z raztezanjem fascij na enem delu telesa, lahko tako odpravimo težavo, ki se pojavlja drugje.


V zadnjem desetletju se je raziskovanju pomena in funkcionalnosti fascije posvečalo več pozornosti kot kadarkoli prej. Oslabljena funkcionalnost pomeni več tveganja za določene poškodbe pri telesni aktivnosti. Miofascialna disfunkcija v večji ali manjši meri vsaj enkrat v življenju prizadene vse nas. Če ne prej, v obdobju starosti, ko fascije postanejo bolj toge in manj hidrirane. Te disfunkcije poslabšajo učinkovitost telesa, spremenijo telesno držo ter zmanjšajo obseg in kakovost gibov.


Neenakomerne napetosti v telesu in neučinkovite vzorce gibanja naši možgani sčasoma začnejo prepoznavati kot normalne. Telo ustvari kompenzacijske vzorce, da se izogne bolečinam. Te vzorce lahko spremenimo tudi skozi vadbo, tako da učimo ponovne vzgoje centralnega živčnega sistema, da možgani sprejmejo novo držo in aktivacijo mišic kot boljšo in manj bolečo.

Miofascialna vadba

Zlepljene fascije so lahko posledica dehidracije ali pa vnetnih procesov, ki se pojavijo zaradi poškodb, neustrezne prehrane ali treninga. Na teh mestih omejujejo naše gibanje, kar dostikrat čutimo kot zakrčenost mišic (»vozle«), čeprav gre najpogosteje za zakrčenost fascij.


Pojavljajo se kot občutljive točke prekomerne napetosti, kjerkoli na telesu. Da jih odkrijemo, lahko uporabimo manualne tehnike sproščanja ali masažne žogice in valjčke. Če pa želimo fascije sprostiti dolgoročno, je za to potrebno spremeniti vzorce hoje, drže in gibanja. Najbolj učinkovita je vadba, kjer s pomočjo načrtovanega sistema vaj oziroma gibov sami sproščamo, raztezamo in hidriramo fascijo. S tem dobimo povratno informacijo, ki vpliva na naš centralni živčni sistem, da počasi spremeni vzorce. Fascije namreč potrebujejo 9-14 mesecev, da se prilagodijo. Glede na to, da gre za dolgotrajen postopek prilagajanja, pri katerem je pomembna tudi doslednost, je miofascialno vadbo potrebno izvajati redno in dlje časa.


Pri vadbi kot pripomoček uporabljamo mehke masažne žogice s katerimi pritiskamo na »sprožilne točke«, medtem ko izvajamo različna gibanja.

Vpliv na mladosten videz

Posledice slabe hidriranosti fascij se lahko izrazijo tudi na izgledu, predvsem pri ženskah. Glavna sestavina fascije je namreč kolagen, ki ga poznamo kot element, katerega s starostjo naše telo proizvaja vedno manj, primanjkovanje pa povzroča pojav gub in ohlapno kožo. Zaradi različnih vzrokov se v telesu poveča število maščobnih celic, ki silijo proti površini kože – ko fascija ni dovolj elastična, na tem mestu nastane jamica oziroma celulit.

Leave a comment

Name*

Website

Comment